Hakuna Matata

Nog niet zo lang geleden was ik in “Hakuna Matata”-land, aka Zanzibar, op yoga-retreat.  Op zoek naar antwoorden op vele levensvragen, vond ik vooral mezelf terug.

Er waren geen antwoorden op mijn vragen, maar er was LIEFDE, liefde met de grote L en in drukletters. Liefde voor mezelf, want alles wat je nodig hebt zit vanbinnen. Jij beslist elke dag wie je ziet in de spiegel. Jij voedt elke dag die innerlijke monoloog (en vaak die zelfkritiek). Daar moest ik mezelf even aan herinneren blijkbaar. Dat ik niet altijd op die bevestiging van anderen moet wachten. Dat het allemaal goed genoeg is. Ik dan. Waarvoor een yogamat-trip al niet goed is.

Zanzibar bracht ook dankbaarheid voor de mooie mensen die ik mocht ontmoeten (daar maar ook thuis). Ze waren die week mijn spiegel. Mooie zielen, elk apart in hun verhaal en in hun kracht. En ik zag veel moois en puurheid in die spiegel. Er was ook veel warmte, veel herkenning, veel thuiskomen, veel luisteren, veel gehoord worden, veel energie, veel verhalen, veel zachtheid en veel liefde. Ook al was het daar zot heet, de warmte kwam duidelijk ook vanbinnen en stroomde de ganse week, echt vollenbak. Een yoga retreat, ik kan het iedereen aanraden.

En dan dat eiland, man echt, ongezien schoon, magisch…  P.A.R.A.D.I.S.E, niet normaal : schitterend parelwit zand, zijdezacht als bloem, een streling voor je voeten, kristalhelder water dat glinstert zo ver je kan kijken, miljoenen tinten blauw in de zee en in de lucht, overal vriendelijke mensen met een brede glimlach, prachtige kleuren en wereldse geuren, … en vooral hun motto : “Hakuna Matata, polé polé”. Wat zoveel betekent als “Geniet van de dag die je krijgt en relax, doe maar rustig”. Hoe zalig is dat!

Ik had het al eens over de kunst van het vertragen, wel die mannen daar zijn daar expert in, serieus. En niet bewust, maar gewoon omdat het ook echt warm is om snel te gaan, en omdat ze daar niet al die luxe hebben zoals wij, afgewerkte huizen, aangelegde wegen, stromend water of 24/7 geopende winkels en alle faciliteiten binnen handbereik. Ik zag de magische kant van Afrika, maar ook de armoede en de levensstandaard en die is geloof me, in vergelijking met het Westen, beneden alle peil. Maar het heeft ook iets puurs, back to basics, alle franjes vallen weg en er blijft alleen de ziel over, wat echt is. En die blijven glimlachen, hun niet altijd zo witte tanden bloot. We kunnen er iets van leren hier. Vooral om er het beste van te maken, niet te klagen en tevreden te zijn met wat je hebt. Sommige moeten echt hard knokken om te overleven en dromen van kleine dingen die wij vanzelfsprekend vinden. Je vraagt je soms af wie wie moet benijden, wij die alles hebben en altijd meer willen of zij die niets hebben en meer berusten in wat het leven brengt. Hakuna Matata.

Alleen maar liefde voor Zanzibar, en zeker tot ziens. Mijn ziel is daar een stukje achtergebleven dus die moet ik op een dag terughalen 🙂 Of daar blijven. Ga je mee?

Nog enkele sfeerbeelden, want beelden zeggen meer dan woorden (al is de pracht van Zanzibar niet vast te leggen op foto, maar die moet je echt gaan voelen, daar, met je tenen in het zachte zand en warme water én de zon op je snoet)!

 

#yolo #yogaretreat #travelhappiness #wanderlust #tanzania #zanzibar #paje #lifesabeach #vitaminsea #happyvibes #happylife #yogalife #learngrowlove #nutureyoursoul #beautifulpeople #beautifulisland #islandlife #bestoftimes #lostinparadise #paradiseiscalling #hakunamatata #thisisafrica #fromafricawithlove

7 gedachten over “Hakuna Matata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s